Luen tytölle Minttu-kirjaa, ja siellä huutelevat: ’pitkiä pellavia!’. ”Mitä se tarkoittaa? Äiti, mitä se tarkoittaa?”.

”Ensinnäkin se tarkoittaa laskiaista! Laskiaisena huudeltiin niin, ja yritettiin saada pulkka luistamaan niin pitkälle kuin mahdollista. Mitä pidemmälle laskettiin, sen parempi tuleva sato olisi! Syksyllä naiset kehräsivät ja muokkasivat pellavia, hamppuja ja villoja, ja sitten laskiaisen aikoihin alettiin kutoa kankaita. Laskiaisen koko huuto kuului: ’Pitkiä pellavia, hienoa hamppua, nauriita kuin lautasia ja lanttuja kuin nurkanpäivät!’.”

”Mitä se pellava on, äiti?”

”Se on yksi maailman vanhimmista kasveista. Täällä Suomessa sitä on viljelty jo ainakin 3000 vuotta! Muinaisina aikoina sitä on käytetty lääkkeenä, sen siemeniä voi syödä, koska niissä on kaikenlaisia terveysvaikutuksia ja siitä tehdään öljyä. Mutta kaikkein eniten siitä on tehty kangasta. Meilläkin on joitain pellavasta tehtyjä vaatteita ja pyyhkeitä.”

Pellavakankaassa on iso lista hyviä ominaisuuksia: se on kankaana kestävää, hengittävää, antibakteerista ja hylkii likaa. Ja siinä on kaunis kiilto! Näiden ominaisuuksien tähden se on toiminut tekstiileissä tuhansien vuosien ajan – ja toimii edelleen.

Pellava tukee kestävää kulutusta: pellavaiset tekstiilit kestävät usein sukupolvelta toiselle. Vanhat pellavaiset keittiöpyyhkeet ovat aarteita, ja isovanhempien pellavalakanat ovat edelleen hyviä tällekin sukupolvelle. Pellava muuttuu joka pesun jälkeen pehmeämmäksi ja taipuisammaksi.

Ainoa haastava piirre pellavassa taitaa olla sen rypistyvyys. Mutta jos sen kanssa on sinut, voi ystävyys alkaa.

Pehmeä pellavainen pussilakana, Tyyny ja Liina

Nyt kun olemme havahtuneet voimakkaasti ympäristömme vointiin on pellavalla taas paljon annettavaa:

  • Pellavan viljely sitoo ilmasta valtavasti hiilidioksidia.
  • Se on kuivan maan kasvi, eikä tarvitse puuvillan tavoin paljoa vettä.
  • Pellavan työstämiseen ei tarvita myrkyllisiä aineita.
  • Viljelykasvina pellavan voi hyödyntää ihan kokonaan. Ja koska se on täysin biohajoava materiaali, siitä ei jää jätettä.
  • Itse asiassa luin joskus jostain, että pellava ei vaadi viljelijältä paljon. Melkein se kylvön jälkeen pärjää itsekseen ja kerätään talteen kaikkien muiden viljakasvien jälkeen.
  • Ja tosiaan: pellava tukee kestävää kehitystä kestämällä ja kestämällä – jopa sukupolvelta toiselle!
Verhoilukangas Flax A, Lauritzon’s

Pispan valikoimaan on tullut pellava materiaalina: teemme sängynpäätyjä ja tyynyjä pellavasta. Tuotteissamme on Lauritzon’sin korkealaatuista Flax A pellavakangasta, jossa on käytetty eurooppalaista pellavaa. Flax A kankaassa on runsaasti kauniita värejä. Mallistossamme näistä väreistä löytyy kuusi. Mutta mittatilaustyöt voit tilata meiltä missä vain Lauritzonzin värissä! Kankaan väreihin voit tutustua Lauritzon’sin sivuilla Lauritzon’s Flax A.

Toivotamme pitkiä pellavia sinunkin työhösi, olkoon työsi sato paras mahdollinen!

Pellava. Kuva Markku Vuorikari, maaseuduntulevaisuus.fi