Ensimmäiset kudotut kankaat ovat olleet hamppua, ja ovat peräisin ajalta 7000-8000 eKr.

Kuva Lauritzon’s

Siitä lähtien historia on täynnä hamppukuitua. Mainitaan nyt vaikkapa, että Rooman valtakunnan aikana purjekankaat valmistettiin hampusta, koska hampusta valmistettu purjekangas oli kestävintä. Mielenkiintoinen tieto: Ammattitaitoinen kutoja valmisti yhtä purjetta vuosia. Rooman valtakunnan aikana purjeenkudonta olikin yksi kukoistavimpia teollisuudenaloja.

Hamppu kestää aikaa ja kosteutta, liekö se ollut syy siihen, että Viikinkien vaatteet, köydet, purjeet ja kalaverkot olivat hampusta valmistettuja. Ja kerrotaan, että Kristoffer Kolumbus purjehti Atlantin yli hamppupurjein 1492.

Lähes kaikki kirjoituspaperi ennen 1900-lukua on ollut hamppupaperia: hamppupaperista saa ohutta, kestävää ja kevyttä. Se kestää aikaa monin verroin paremmin kuin puukuitupaperi.

Hemp tyynyjä hamppukankaalla

Suomessa hamppu on ollut ensimmäisiä ellei ensimmäinen viljelty kasvi jopa 4800 eKr., ennen viljakasveja.

Hamppukuidun merkitys väheni 1900-luvun alusta alkaen puuvillan ja myöhemmin tekokuitujen käytön myötä. Se on kuitenkin edelleen tärkeä raaka-aine muun muassa luontoystävällisessä tekstiiliteollisuudessa. Ja se on yksi syy miksi me ihastuimme hamppuun: sen luontoystävällisyys. Kankaana Hamppu on kaunis, siksi halusimme sen mallistoomme.

Hamppu luonnonystävällisenä materiaalina:

Serene sängynpääty hamppukankaalla
  • Kuituhamppu parantaa maata: Sen juuristo tunkeutuu syvälle ja kuohkeuttaa maata ja nostaa ravinteita seuraavan viljelykasvin käytettäväksi.
  • Ei tarvitse torjunta-aineita.
  • Soveltuu luomuviljelyyn.
  • Kuituhamppu sitoo 2 – 3 kertaa enemmän hiilidioksidia muihin kasveihin verrattuna ja on näin erinomainen ilmaston lämpenemisen hillitsijä.

Me löysimme oman hamppukankaamme ’Hempin’ Lauritzon’silta. Hemp on sataprosenttista hamppukuitua ja belgialaista tuotantoa alkaen raaka-ainetuotannosta.

Toivottavasti hamppu pääsee ansaitsemaansa suosioon Suomenkin viljelysmailla, ja hampputuotteita alkaisi löytyä enemmänkin. Itse olemme onnellisesti saaneet hampun omaan mallistoomme, ja tuotteitamme voi tilata hamppukankaalla. Hamppukangasta voi käydä katsomassa vaikkapa täällä: pispan.fi/hemp, hampputuotteista vaikkapa Sevilla sängynpääty on tässä ja Hemp-tyynyjä löydät täältä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *