Oranssit päivät järjestetään 25.11.- 10.12. Ne ovat maailmanlaajuinen kampanja Naisiin Kohdistuvaa Väkivaltaa vastaan, ja yksi UN Womenin suurimmista maailmanlaajuisista kampanjoista. Ajatuksena on kiinnittää huomiota naisiin kohdistuvaan väkivaltaan ja toimia sen lopettamiseksi. Kampanjan aihe on valitettavan ajankohtainen myös Suomessa: 1/3 naisista täällä on kokenut parisuhdeväkivaltaa.

Oranssit päivät toimivat somessa häshtägien #oranssitpäivät #väkivaltaavastaan  ja #orangetheworld alla. Päivien aikana maailmalla valaistaan tunnettuja rakennuksia oranssiksi. Tässä upeita kuvia La Guardian-lehden sivuilta aiemmilta vuosilta: Orangetheworld La Guardian. Suomessa ainakin Tampere talo (Tamperetalo oranssina), Pälkäneen rauniokirkko (Pälkäneen rauniokirkko oranssina) ja veistoksia ja patsaita eri kaupungeissa valaistaan vuonna 2020.

Saimme Pispan Oy:n kanssa tehtävän Valkeakosken Soroptimisteilta tehdä näyteikkunat kampanjaa varten. Teimme ne yhteistyössä @hannaelina.sisustaa kanssa. Käyttöömme saimme entisen Apteekin tilan Valkeakosken ydinkeskustasta ja käytimme tilan ikkunoista kymmenen tähän projektiin. Neljään ikkunaan teimme ’somistuksen’, eli ikäänkuin tarinan. Kaksi ikkunaa toimii informatiivisina: niissä on tietoa kampanjasta, ja neljä ikkunaa on huomioikkunoita, joissa kertautuu sanoma ’vastustamme väkivaltaa’ ja oranssi väri. Ikkunat kaikki taustoitettiin mustilla kankailla, joita vasten oranssit sävyt näkyvät voimakkaina. Tuotteet ikkunoissa saatiin sponsori-yrityksiltä, osin Pispan Oy:ltä (mm. kaksi sängynpäätyä).

Pispan oranssi sängynpääty Oranssit Päivät kampanjassa

Tämän projektin myötä Oranssit päivät ja Soroptimistit tulivat tutuiksi. Soroptimistit ovat maailmanlaajuinen vapaaehtoisjärjestö, joka pyrkii parantamaan naisten ja tyttöjen asemaa ja tasa-arvoa kouluttamalla ja rohkaisemalla heitä uusiin tehtäviin. Enemmän tietoa heistä löydät täältä. Soroptimist Internationalilla on neuvoa-antava asema YK:n talous- ja sosiaalineuvostossa (ECOSOC). Soroptimistien edustajat osallistuvat myös Euroopan Neuvoston (Council of Europe) ja European Women´s Lobbyn (EWL) kokouksiin.

Miten sinä voit osallistua kampanjaan? Tässä UN Womenin ohjeistusta:

Seiso kanssamme naisiin kohdistuvaa väkivaltaa vastaan!

Lahjoita väkivallan vastaiseen työhön. Maailman naiset ja tytöt tarvitsevat apuasi. Tukemalla Suomen UN Womenin toimintaa ennaltaehkäiset väkivaltaa ja autat väkivaltaa kohdanneita naisia ja tyttöjä saamaan riittävää tukea. Lahjoita 10€ lähettämällä viesti UNW numeroon 16499

Seiso väkivaltaa vastaa sosiaalisessa mediassa. Julkaise oma kuvasi sosiaalisessa mediassa hashtageilla #oranssitpäivät #väkivaltaavastaan ja #orangetheworld, ja osoita seisovasi väkivaltaa vastaan. Seuraa Suomen UN Womenia Instagramissa, Facebookissa ja Twitterissä, ja jaa päivityksiämme omissa kanavissasi.

Tue väkivallasta selviytyneitä pukeutumalla oranssiin väriin. Pukeudu oransseihin vaatteisiin tai asusteisiin ja kannusta ystäviäsi tekemään niin kanssasi. Kerro kampanjasta työpaikallasi, koulussasi tai harrastusryhmässä ja kutsu kaikki mukaan tunnustamaan oranssia väriä väkivaltaa vastaan!

Nämä ohjeet ja lisää tietoa kampanjasta löydät UN Womenin sivulta: https://unwomen.fi/oranssitpaivat/.

10 ikkunaa sai oranssia väriä Oranssien Päivien kampanjan ajaksi Valkeakoskella