Pääsimme mukaan remontoimaan omakotitalon makuuhuonetta. Taloa asustaa jo eläkkeelle jäänyt pariskunta. He ovat olleet taloa yhdessä aikanaan rakentamassa. Nyt ajatuksena oli saada makuuhuoneeseen enemmän valoa, tilaa ja tilan tuntua. Valon ja tilan lisäksi haluttiin viihtyisyyttä ja myös turvallisuutta elämiseen ja olemiseen.

Talo on 40 vuotta vanha, ja makuuhuone oli aikalailla alkuperäisessä asussaan; joitain kalusteita oli vaihtunut matkan varrella. Huone oli tapetoitu kokonaan: seinät ja kaappien ovet olivat alkuperäisessä tapetissaan. Erityisesti kaappien ovien tapetti näytti jo vuosien elämisen merkkejä.

Ensimmäisenä pääsimme repimään tapetteja pois. Niiden alta löytyvä käden jälki, kittaukset ja muut työt, oli kaikki tehty 40 vuotta sitten. Se oli veikeä ajatus: mitä suunnitelmia ja ajatuksia on tuolloin rakentajilla ollut mielessä kotia rakentaessaan.

Tapetti oli kyprokin päällä. Hankimme tapetinpoistoainetta, mutta irrottaminen tapahtui kyllä enimmäkseen kuiviltaan. Kun seinää kostutti tapetinpoistoaineella, kyprokista lähti helposti liuskoja irti.

Tapetin laittoon tosi tärkeä ohje: ennen tapetin laittoa seinä pitää aina pohjamaalata. Se helpottaa tapetin kiinnittämistä, ja suuresti irrottamista, jos ja kun sellainen aika tulee! Jos tämän makuuhuoneen tapetin alla olisi ollut pohjamaali, irrottaminen olisi vienyt meiltä huomattavasti vähemmän aikaa, eikä kyprokki olisi vaurioitunut matkalla.

Yritimme saada aikaan mahdollisimman siistiä jälkeä. Neljä vuotias tyttäremme sai tarkkana tyttönä osallistua tähän puuhaan 🙂

Suunnitelmassa, jota aloimme toteuttaa, oli, että valmiiseen huoneeseen tulee yksi tapettiseinä, ja muut seinät maalataan. Maalattavien seinien kohdalla tapetin irrottaminen oli vielä huolellisempaa: maalin alta epätasaisuudet näkyvät selvemmin. Tulevan tapettiseinän alle kätkeytyy vähän enemmän epätasaisuuksia. Isommat kuopat tai möhkyrät näkyvät siinäkin.  Kaappien ovet vaihdettin uusiin, niistä ei tapettia tarvinnut irrottaa.

Vanhemman tapetin irrotamiseen kannattaa varata aikaa. Jos on kyseessä uudempi, helpommin irtoava tapetti, tai jos tapettiseiniä on huoneessa vaikkapa vain yksi, ja tapetin alla on pohjamaali, on homma nopeampaa. Tässä huoneessa tapettia irrotettiin kolmelta seinältä, ja se vei yhdeltä työnaiselta neljän päivän työtunnit – kahvi ja ruokataukoineen :).

Remonttivinkki: jos tapetin irrotus on tosi vaikeaa, voi esimerkiksi turvautua korjaustapettiin, tai sitten vaikka ohueen kyprokkilevyyn jotka voi kiinnittää seinään. Niiden avulla työ alkaa tasaiselta pohjalta.